menu

Др. Даскалов

Приватна Клиника за Пластична и Реконструктивна и Естетска Хирургија

Нос: Процедури - Естетска хирургија


Нос: Ринопластика

Естетска и реконструктивна корекција на големината и обликот на носот ( намалување на грбата на носот, преширок нос, симнат врв, седласт нос) како и поправка на дишењето односно девијацијата на носната преграда поради скшеници на коските на носот, искривување на септумот, хипертрофија на носните школки, синуси и др.

Оперативна техника

Интервенцијата се извршува преку носните отвори така што нема никакви резови кои ке се гледаат од надворешната страна. По хируршкиот третман пациентот носи тампони во носот кои се вадат на 4- 5ти ден по операцијата и алуминиумска плочка за подобра имобилизација на носот од надворешната страна, која пациентот ја носи 10 дена.

Време траење на интервенција и тип на анестезија

Операцијата трае најчесто 1 – 1 и 45 мин.во зависност од обемот на интервенцијата и се извршува во општа анестезија.

Опоравок од интервенција

Додека не се извадат тампоните (4-5 дена од операција) од носот, пациентот дише на уста.

Компликации

Отоци околу очите и носот.

Нос: Корективна и Секундарна Ринопластика

Естетска и реконструктивна корекција на големината и обликот на носот ( намалување на грбата на носот, преширок нос, симнат врв, седласт нос) како и поправка на дишењето односно девијацијата на носната преграда поради скшеници на коските на носот, искривување на септумот, хипертрофија на носните школки, синуси и др.

Оперативна техника

Интервенцијата се извршува преку носните отвори така што нема никакви резови кои ке се гледаат од надворешната страна. По хируршкиот третман пациентот носи тампони во носот кои се вадат на 4- 5ти ден по операцијата и алуминиумска плочка за подобра имобилизација на носот од надворешната страна, која пациентот ја носи 10 дена.

Време траење на интервенција и тип на анестезија

Операцијата трае најчесто 1 – 1 и 45 мин.во зависност од обемот на интервенцијата и се извршува во општа анестезија.

Опоравок од интервенција

Додека не се извадат тампоните (4-5 дена од операција) од носот, пациентот дише на уста.

Компликации

Отоци околу очите и носот.

Нос: nose.chin_augmentation

Естетска и реконструктивна корекција на големината и обликот на носот ( намалување на грбата на носот, преширок нос, симнат врв, седласт нос) како и поправка на дишењето односно девијацијата на носната преграда поради скшеници на коските на носот, искривување на септумот, хипертрофија на носните школки, синуси и др.

Оперативна техника

Интервенцијата се извршува преку носните отвори така што нема никакви резови кои ке се гледаат од надворешната страна. По хируршкиот третман пациентот носи тампони во носот кои се вадат на 4- 5ти ден по операцијата и алуминиумска плочка за подобра имобилизација на носот од надворешната страна, која пациентот ја носи 10 дена.

Време траење на интервенција и тип на анестезија

Операцијата трае најчесто 1 – 1 и 45 мин.во зависност од обемот на интервенцијата и се извршува во општа анестезија.

Опоравок од интервенција

Додека не се извадат тампоните (4-5 дена од операција) од носот, пациентот дише на уста.

Компликации

Отоци околу очите и носот.

Инфо за пациентот


Припрема за доаѓање на операција.
Пред да дојдете на закажаниот термин за операција, мора да се водите по основните препораки кои ви ги дал докторот во претходните прегледи и консултации (редовна физичка активност, исхрана, одмор и продолжување со терапијата доколку е неопходно).
Секоја интервенција која се извршува во општа анестезија неопходно е да се остане во болница најчесто еден до два дена, операциите се извршуваат во генералната општа болница РеМедика.
Во тек на престојот во болница за вас се грижи цел персонал составен од медицинска сестра, анестезиолог и хирург кои гарантираат 24 часовна нега. Документацијата за пациентот е строго загарантирана.

Најчесто поставувани прашања


Доколку интервенцијата се извршува во општа анестезија не е дозволена храна и пијалоци 4 до 6 часа пред интервенцијата. За сите други интервенции во локална анестезија е дозволено храна и безалкохолни пијалоци како и обично.
Накитот и пирсингот мораат да се отстранат во тек на операцијата, исто така се препорачува пациентката да биде без шминка.
Пушењето е строго забрането за време на престојот во болница.